La Fisioterapia configura una de les teràpies pilars de la medicina, i persegueix la prevenció, tractament i recuperació de malalties i lesions mitjançant l'ús de diversos tractaments físics.

A diferència de les altres dos grans especialitats sanitàries medicina i infermeria, la fisioteràpia únicament administra fàrmacs per via tòpica o per Iontoforesi (a través d’un corrent elèctric) i no administra fàrmacs per via oral o parenteral i, per tant, tampoc s’obtenen els efectes adversos secundaris d’aquests que sempre son indesitjats. Aquest fet és un gran avantatge en pacients en els quals degut a les seves patologies no es poden aplicar determinats fàrmacs contraindicats, amb la possibilitat de realitzar un bon tractament fisioterapèutic per donar al pacient una solució envers la seva patologia.

D’aquesta manera, la fisioteràpia utilitza mitjans com el massatge, les mobilitzacions i tècniques manuals, la electroteràpia en totes les seves formes com el TENS, les Interferencials, la Teràpia Ultrasònica, la Magnetoteràpia, el Làser, etc… I altres teràpies físiques com la crioteràpia, la termoteràpia, la pressoteràpia, els embenatges funcionals (typing) i els exercicis terapèutics i el que és molt important, dóna pautes terapèutiques i exercicis al pacient perquè pugui millorar dia a dia aplicant-les al lloc de treball o a casa. De fet la ergonomia és molt important en el procés patològic del pacient i ajuda a prevenir o eliminar lesions de forma efectiva a més de fer partícip al pacient, com a part activa, del seu tractament i de la seva millora.

La fisioteràpia és especialment efectiva per tractar patologies de l’aparell locomotor (sistema múscul-esquelètic) i del sistema nerviós. La fisioteràpia pot treballar bé per rehabilitar, com per exemple després d’un accident on s’ha perdut la mobilitat d’una part del cos, o bé habilitant directament, com per exemple en nens nascuts amb paràlisi cerebral on s’han de crear nous patrons de moviment.

Avui dia també molt efectiva contra trastorns relacionats amb l’estrès i el sedentarisme normalment provocats per motius laborals. La fisioteràpia és totalment compatible amb el tractament mèdic i sovint es complementen per millorar l’estat de salut dels pacients.

Finalment l’encarregat d’aplicar la fisioteràpia és el fisioterapeuta únicament, professional sanitari que després de 4 anys d’estudis universitaris obté el títol de Grau en Fisioteràpia, moment en el qual està obligat a col·legiar-se al Col·legi Professional de Fisioterapeutes per poder exercir la professió amb les màximes garanties de qualitat i seguretat pel pacient.